ЕДИН ДЕН В БРЮЖ БЕЛГИЯ

Bruges Belgium

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО БРЮЖ

Много хора пътуват с Райънеър до Брюж от различни точки на Европа. Друга опция е с кола, особено ако сте някъде наблизо, като Холандия или Франция.

Най-близкото летище, на което каца Райънеър, е Шарлероа (Charleroi). От там може да хванете директно шътъл до няколко града в Белгия, като Брюж, Гент или Брюксел. Компанията се казва Фибко (Fibco). Рейсовете са приятни, имат тоалетна, както и щепсел за телефон или таблет. Цените варират спрямо дестинацията – еднопосочен или двупосочен, както и бройката на пътниците, ако се купува групов билет.

ТРАНСПОРТ В БЕЛГИЯ МЕЖДУ ГРАДОВЕТЕ

Ако пътувате от Брюксел или Гент, може да хванете и директен влак. Много удобни, чисти и бързи.

Ние бяхме планували първата спирка да е Гент и затова взехме шътъл до там на цена 15.20 евро на човек. Понеже бяхме 6 човека и резервирахме билетите онлайн, получихме отстъпка и крайната цена на човек беше 12.60 евро.

Между Гент и Брюж има постоянно влакове през 30-40 мин. Цената е около 8 евро на човек и пътуването трае около 20-25 мин. Може да се резервират онлайн, както и на място от гарата.

КАКВО ДА ВИДИМ В БРЮЖ

РАЗХОДКА ПО РЕКАТА

Boat Trips Brugge – задължително трябва да отидете на разходка с лодка, виждате сградите, каналите по друг начин и е също така вълшебен градът и по вода. Цената на човек е 10 евро. Една от точките, в които може да наемете е бившата болница Sint-Janshospitaal.

Sint-Janshospitaal – бившата болница, която в днешно време е музей. Може да я разгледате отвън по вода, ако наемете лодка, както и да я видите отвътре.

МОСТОВЕ И УЛИЦИ

Bonifacius Bridge – едно от най-популярните места сред блогъри и инстаграмъри. Мостчето е сгушено до църквата Church of Our Lady Bruges и е задължително място за посещение.

Rozenhoedkaai – не пропускайте да се разходите по тази улица, има невероятна гледка.

De Vlaamsche Pot – ресторант, който е доста популярен и известен, както за хапване така и за инстаграмърска снимка.

КАТЕДРАЛИ И ЧЕРКВИ

Статуята на Свети Йоан (Statue of Saint Joannes Nepomucenus) – разхождайки се по каналите ще се натъкнете на тази малка но красива статуя на един от мостовете.

Church of Our Lady Bruges – в църквата може да видите склуптура на мадона и детето.

St. Salvator’s Cathedral – това е основната църква в града. Входът за нея е безплатен.

ПАРКОВЕ

Minnewaterpark – градски парк, в който има малко езеро с лебеди. Може да ги нахраните.

Sint-Janshuismolen – мелниците, които са малко по-далеч от града, но определено си заслужават посещението. Много приятно място за разходка покрай канала.

ПЛОЩАДИ И КУЛАТА BELFRY

Кулата “Belfry” – има прекрасна гледка от високо. Входът е 12 евро и работи от 09:30 – 18:00 всеки ден със изключение на някои празници. Препоръка е да отидете по-рано, защото после стават големи опашки. За повече информация може да разгледате в официалния сайт.

Burg Square – красивия площад, в който се намира базилика на светата кръв и кметството. В него абсолютен шедьовър е готическата зала с нейните стенописи от края на 19 век и полихромен свод. Входът за възрастни е 6 евро. Basilica of the Holy Blood – това е малка базилика в римо-готически стил. В нея се намира известната реликва на Светата кръв, донесена от Светите земи от графа на Фландрия. Входът й е 2.5 евро.

Markt – централния площад, откъдето и да минавате и да се разхождате винаги ще стигнете и до този величествен площад, който е ограден отвсякъде с цветни къщички, аромат на шоколад и гофрети и много карети.

КАКВО ДА ОПИТАТЕ ДОКАТО СТЕ В БРЮЖ

Всеки знае, че Белгийците са известни с няколко специалитета:

 • Шоколад
 • Бира
 • Гофрети с шоколад, карамел и други
 • Пържени картофки със сос
 • Миди
 • Малки бонбонки cuberdons

Имайте предвид, че в Белгия стандарта на живот е доста висок и на всякъде цените са доста високи, както за заведения така и за хотели.

КЪДЕ ДА ХАПНЕТЕ ИЛИ ПИЕТЕ В БРЮЖ

 • The Old Chocolate House – Bruges – изключително вкусен шоколад, може да си вземете за вкъщи, както и за подарък. Също така на втория етаж може да седнете и да изпиете топъл шоколад. Ако пък нямате време може да вземете за из път.
 • House of Waffles – вкусни гофрети различни вкусове.
 • D’s Deldycke Traiteurs – също много вкусни и хрупкави гофрети.
 • Ribs’n Beer – непременно го посетете и хапнете мега вкусните ребра. Заведението е от типа поръчваш ребра, колкото можеш да изядеш, за сумата от 20 евро. Има различни вкусове. Ако сте двама или повече може и да си шервате като единият поръча ребра, а другите нещо друго от менюто. Ние опитахме и начос със сосове и също беше много вкусно.
 • Balthasar Brugge – модерно заведение за закуска или обяд. Предлагат гофрети, палачинки, сандвичи и много други вкусотии.
 • 2be Beer House – бирария с хиляди видове избор на бира. Има места вътре и вън. Също така там се намира бирената стена, ако сте любопитни да я видите.

КЪДЕ ДА ОТСЕДНЕТЕ В БРЮЖ

За избиране на оферта направихме сравнение между сайтовете booking и airbnb. По-добра оферта в този случай, както и за автентично преживяване, решихме с комапнията да изберем традиционна къщичка, която резервирахме през airbnb. Много сме доволни от избора и оставям линк , ако и на вас ви допадне и сте голяма компания. Цената за 2 нощувки за 6 човека беше 388 евро. Къщичката е на 2 мин от центъра със всичко необходимо – кухня, хол, спални, няколко тоалетни с бани. Също така малка сладка тераска, където може да пиете кафето рано сутрин с гледка към една малка черква.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   60
1   39
2   42
2   58
2   62