ЖЕНИТЕ ЖИРАФИ В ТАЙЛАНД

Доста от вас сигурно сте чували или виждали по телевизията разкази за жените жирафи в Тайланд. С тази статия ще се опитам да ви заведа до това прекрасно място, където те живеят, хранят се и работят. Ще ви разкажа за срещата с тях, какво научихме от тях и с какви впечатления си тръгнахме. Ето малко и…

ИСТОРИЯ

Племената са избягали някога от Китай и Тибет и се пренесли в Бирма. Били под тяхно робство, докато не дошла Британската колония. Тогава те се съюзили с Британците, а Бирманците с Японците. През втората световна война конфликта е достигнал високо напрежение и са се принудили да отидат в Северен Тайланд, който е бил най-близо.

КЪДЕ ДА ГИ ОТКРИЕМ

Искало ли ви се да ги видите на живо , но не знаете къде се намират. Вариантите са няколко, като на места може да видите само това племе, но на две от тях – едното до Чанг Май, а другото до Чанг Рай е цяло селище с няколко вида племена, където там живеят и отглеждат своята продукция, с която се хранят. Също така тъкат на станове и правят дървени фигурки за сувенири. Може да си закупите и така да подпомогнете с някой бат.

СЕЛОТО ДО ЧАНГ РАЙ

Силно впечатление и несравнимо изживяване е да посетите едно от селищата и да се докоснете до техния свят, да видите къде спят, как се обличат, какво ядат. Ние решихме да отидем в селото до Чанг Рай.

Входът на всички места е 500 бата като препоръчвам да отидете в някое от двете селища, за да видите всички племена. Ние успяхме да се отървем от таксата, защото когато отидохме нямаше никой на входа, който да ни иска пари. Решихме, че вътре ще си купим ръчно направени сувенири и по този начин ще помогнем на племената. Не съм сигурна до колко входа, който се дава отива изцяло само за тях.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЕЛОТО И КОИ ПЛЕМЕНА ЩЕ ОТКРИЕТЕ

Селото е направено като кръг. Има вход с рецепция, където се плаща таксата. След което тръгнахме по пътеката, като отстрани видяхме естествени водоеми (нещо като гьолове) и растения с ананаси. Вървейки по нея стигнахме първото племе Ahka Village. Там ни посрещнаха мили хора, които ни предлагаха да си закупим сувенири от тях.

След това продължихме към Yao Village и Lahu Village. Тези три села са много близко едно до друго и така се преплитат, че даже не разбираш кога си в едното и кога си влезнал в следващото. След това преминахме през езеро и поля на които имаше прасета и биволи.

И така стигнахме до последните две племена Kayor and Palong (с пробитите уши) и Long Neck Karen (жените жирафи). Разгледахме сергийките, набелязахме и решихме да купим от различни места сувенири, за да може да помогнем на повече от едно семейство.

ВПЕЧАТЛЕНИЯ И ОТЗИВИ

Това, което видяхме е едни смирени и добри хора, винаги с усмивка и много гостоприемни. Много е тъжна картината на живо да видите в каква мизерия живеят. Къщите им са направени от бамбукови дървета, листя и кал. Забелязахме, че почвата в този район е червена.

Успяхме да си поговорим с няколко момичета от племената и да ги питаме по 1-2 въпроса. Направи ми впечатление, че всички изглеждат много младолики и когато ги попитахме за възрастта се оказа, че са по-възрастни отколкото смятаме. Също така ни споделиха, че не ходят на училище, защото не могат да си позволят таксите, което е много жалко и за това остават неграмотни. Няма никога да забравя тази среща с тях, която така силно ме разтърси и натъжи. Дадох си сметка, колко сме привилигировани ние и колко не оценяваме, какво имаме и какво можем да си позволим, а в същото време сме толкова злобни и алчни.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   60
1   39
2   42
2   58
2   62