ЕЗЕРОТО КОМО ИТАЛИЯ

Как да стигнем до езерото Комо

Най-често ако пътувате със самолет ще пристигнете на летището в Бергамо. От там има няколко варианта за придвижване до езеро Комо.

1 вариант : От летището с шътъл до централната гара в Милано и от там с влак до град Комо. Шътъл може да вземете с terravision или flixbus. Цената е 6 или 7 евро. Цената за билет във влака може да варира от 5 до 15-20 евро, в зависимост от влака. Може да проверите цените спрямо вашата дата в сайта на trenitalia.

2 вариант : От летището до централната гара в Бергамо има автобус на всеки 30 мин и се хваща точно пред сградата на летището. Билета е 2 евро и важи за 90 мин. От централната гара може да вземете влак до град Леко, който се намира в югоизточната страна на езерото. Билета струва 3.6 евро в едната посока.

Вече пристигнали в града Леко можете с автобус или ферибот да продължите към Беладжио. Също така можете и от Леко да стигнете с автобус до Комо.

3 вариант : От гарата в Бергамо да хванете влак до Варена. Цената е 5.5 евро в една посока и има едно прекачване в Леко.

Придвижване около езерото

Вариантите отново са няколко:

Автобус : Вариантите с автобус може да видите ТУК. Билетите зависят от началната и крайна точка. По-добре да се вземат от бутка, по-скъпи са от автобуса, но не винаги работят бутките и понякога нямате избор. Особено през почивните дни и не туристическия сезон по-вероятно е да няма от къде да купите и ще се наложи от самите автобуси.

Ферибот : За актуална информация и маршрути може да ги разгледате ТУК. Има и ферибот, който обикаля триъгълника около Варена, Менаджио и Беладжио. Цената му е 15 евро за целия ден и можете да спирате освен в тези три градчета и в Тремезо, Лено, Вила Карлота и Каденабиа.

Наемане на частна лодка : тук вариантите са много, както и цените. Може да попитате в градчето, което сте отседнали и да ви предложат различни варианти, включващи храна или пък по залез слънце. Ние този вариант не сме използвали и нямам подробна информация.

Къде да отседнем на езерото

Аз бих препоръчала да отседнете в някое от трите градчета, а именно Варена, Менаджио или Беладжио. Също така ако пък искате да сте в малко по-голям град и да има маршрути и за другите градчета добър вариант е града Комо.

В туристическия сезон цените определено ще са по-високи в тези градове, но и има защо. Всички туристи искат да ги посетят и като най-популярни и цените са най-високи.

Ние отседнахме в Беладжио в едно апартаментче за 4-ма. Доволни сме от това, което платихме, както и от гостоприемството. Имаше вода, чай, кафе. Отседнахме за 2 дена и нощувката на човек беше 55 лв. Малко встрани от централната част на града е, но нас този недостатък(за някои) не ни притесняваше. Някъде около 15 мин ходене пеша до центъра.

Кои градчета да посетим и какво да видим в околността

град Комо – намира се на югозападния бряг на езерото

Интересни факти :

 • Хълмовете заобикалящи Комо са били обитавани още от праисторическо време. Хората, населяващи тези места, са били известни под името Ороби, келтско племе.
 • Завладяван е от Римляни, Французи, Австрийци, Испанци през различните години.

А сега в днешно време, Комо е възприеман като курортен център, динамичен и съвременен бизнес град, заемащ важно място в историята на текстилната (най-вече копринена) промишленост и търговия. Също така не пропускайте да се разходите из централните улички, да посетите централната катедрала, както и ако искате да се насладите на града от високо може да се качите в Брунате.

град Брунате – близо до град Комо и с българска история

В града може да видите бюста на великия български поет Пенчо Славейков, както и къщата в която е живял. Много е интересна историята му и как стига, че заживява в града Брунате, но за това може да прочетете повече ТУК в тази прекрасна статия на двама български блогъри Петър и Биляна. Също така може да отскочите и за една панорамна гледка до белия фар или view point Como, който се намира малко под самия фуникуляр.

град Беладжио – перлата на короната на езеро Комо

Изгубете се в уличките, пийте едно капучино и се наслаждавайте на почивката си. Препоръчвам да скипнете градините на Мелци и да отидете във вила Карлота. Много по-красива и забележителна е.

град Варена – пъстро и цветно

За мен специално това е най-красивото градче от всички, които видяхме. Пъстро, цветно, както ако сте чували за Cinque Terre (5-те градчета в Лигурия). Тук може да видите черквата Свети Георги (Chiesa di San Giorgio) , да се качите до замъка Vezio или да се разходите в градините на вила Monastero.

град Менаджио – лавандула и още нещо

Малко градче, което може да обиколите за 30 мин. Направете си по една снимка пред бутката с лавандула. Хапнете едно джелато или се насладете на един вкусен обяд.

град Лено – много малко и симпатично градче

Има влакче, което срещу 5 евро ще ви закара до Менаджио. Също така тук се намира и вила Балбинело, която може да посетите срещу 10 евро.

Какво и Къде да хапнем на езерото Комо

Follow:

2 Comments

 1. Ваня Узунова
  08/09/2019 / 10:56 AM

  Здвавейте! Бихме искали като стигнем до гр.Комо с влак или автобус/кое е по-удачно/ от Милано. И от гр.Комо да обиколим другите градчета – Беладжио, Менаджио и Варена, Леко. Може ли по вода да стане това, да слизаме и да се качваме от корабче с един билет-цена?? За един ден може ли да стане. И смед това от Леко да се върнем в Бергамо. Благодаря!

  • Gabriela Manova
   Author
   25/11/2019 / 1:57 PM

   Здравейте,
   От Милано най-удачно е с влак да стигнете до Комо, а и най-бързо.От Комо с дневен билет може да разгледате градчетата Беладжио, Менаджио, Варена. Ако се организирате и тръгнете с първия възможен ще ги обиколите всичките и ще имате време за обяд и вечеря в тях. От Комо до Леко се стига с автобус. Удобни са, а и така може да разгледате и по суша градчетата от самия автобус. От Леко има директен влак до Бергамо. Има доста често, просто погледнете цените. ПОнякога цените на влака са различни и ако не гоните някой час ви препоръчвам да изберете по-евтиния вариант. Ако решите от Варена или Беладжио, което ще е последна спирка да тръгнете към Леко можете с автобус и вече или да тръгнете с по-късен влак директно към Бергамо или да спите в Леко и на следващия ден да пристигнете в Бергамо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   58
1   38
2   41
2   57
2   61