КАК ДА СЕ ПРИДВИЖИМ В ПОРТО

Метро Линия D на Моста Луиз

КАК ДА СЕ ПРИДВИЖИМ В ПОРТО

Как да се придвижим в Порто е въпрос, който всеки си задава, когато реши да отиде на екскурзия в този град. В статията давам идеи, както и препоръки. Който и вариант да изберете няма да съжалявате. Предпочитанията и възможностите на всички са различни.

ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Градският транспорт е добре уреден и има метро, автобуси, трамваи и фуникуляр.

Ако решите да изпозлвате градския транспорт е необходимо да си вземете карта Andante. Тя струва 60 цента, които не се възвръщат, но картата може да използвате в рамките на 1 година. Тя не е поименна, така че може да я използвате вие, след което да я предадете на друг приятел, за да може да я използва и той. Самите билети струват различно спрямо зоната, която се намирате и искате да отидете, както и има варианти за карта за 24 часа. Повече информация за всички видове билети или дневни карти може да прочетете ТУК.

Ние използвахме такава карта за придвижване от летището до града. Летището се води зона Z4 и единичен билет струва 2 евро. Той важи за 1 час и 15 мин. Купихме билетите от машинки на летището, като има опция да се плаща с монети, банкноти, кредитни и дебитни карти. Ние заплатихме с кредитна карта без никакъв проблем. На гарата има машинки за чекиране на картата, но ако решите да смените линиите на метрото, или да използвате рейс или трамвай в рамките на този 1 час и 15 мин трябва да валидирате картата отново.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ : Не може да вземете две карти едновременно на машинка. Трябва да направите покупка на една карта, като изберете коя опция да заредите – единичен билет или дневна карта. След като направите плащането и всичко мине успешно трябва да повторите процедурата със следващата карта. Така ако сте приятели или семейство от няколко души трябва да повторите операцията колкото на брой хора сте.

ТАКСИ ИЛИ UBER

Друга опция за придвижване е като си поръчате такси или uber. До колкото съм запозната и от това, което прочетох в интернет, е че по-евтиния вариант е uber.

В Порто не сме използвали uber, но в Лисабон и Синтра го ползвахме доста често и сме много доволни и сумите не са високи.

TUK – TUK

Може да си резервирате тур с една от малките колички наричани tuk tuk. Попитахме един от шофьорите и ни каза, че за около 1 час тарифата е 15 евро на човек. Обикаляте популярните туристически места и шофьора ви дава информация за забележителностите.

HOP ON – HOP OFF

Както във всеки туристически и популярен град и тук се предлагат бусчетата Hop On – Hop Off. Има два различни маршрута на обиколка. Може да закупите пас за 1 или 2 дни. Има аудио гайдове на 8 езика. За повече информация и взимане на билети онлайн може да го направите ТУК.

ПЕША

За мен най-добрият вариант обаче си остава пеша, тъй като не е толкова голям града и се разглежда пешеходно и само в редки случаи може да се възползвате от градския транспорт или взимане на uber.

Също така ако сте се настанали някъде на централно място около забележителностите не би следвало да ви е необходимо кой знае какво придвижване до тях и взимането на транспорт или такси би ви увеличило разхода.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   60
1   39
2   42
2   58
2   62