КОЛЕДА В ЕЛЗАС ФРАНЦИЯ

От много дълго време мечтая да видя региона Елзас във Франция, покрай коледните базари и да видя тази невероятна украса със собствените си очи.

Дойде и този момент, когато букнах двупосочен билет за 20 евро на човек с авиокомпания ryanair до Баден Баден. Предварително бях проверила, кога стартират те и в кои градове има базарчета.

Направих програма за четири дни, като първите два дни бяха за разходка, а следващите за коледни базари.

Самолетни билети до Баден Баден има всяка сряда и неделя. Аз избрах в сряда да отидем и в неделя да се върнем. Часовете за нас бяха удобни. На отиване е рано сутринта и се пристига към 9 часа на летището, така по този начин не се губи деня и можете да разгледате. На връщане полета е в 4 и също имате време до обяд да се разходите, където пожелаете.

След което взехме кола под наем от летището и се отправихме към региона Елзас. Разстоянието е кратко и зависи първоначалната ви точка, но между 1-2 часа са необходими, за да стигнете до някое от градчетата. Колата под наем я взехме от Europcar за 300 лв без включена пълна застраховка.

Програма за четири дни в Елзас Франция

  • 1 ден – Ribeauville, Hunawihr, Riquewhir и Kaysersberg-Vignoble
  • 2 ден – Turckheim, Equisheim и Colmar
  • 3 ден – Colmar – Коледни Базари
  • 4 ден – Страсбург – Разходка и Коледни Базари

RIBEAUVILLE

Започвам подред, както и ги разглеждахме. Сладко малко градче, каквито са и следващите няколко. Въпреки, че са в един стил, типичен за района Елзас, всяко едно от тях е различно и красиво по своему. Една главна уличка с 2-3 площадчета. От двете страни магазинчета, кафенета и ресторанти. За тези, които ще го посетите с кола под наем хубавото е, че има и безплатен паркинг. Може да го откриете на картата ТУК. Ако случайно там няма място, предния паркинг преди него на самото кръгово е платен, но цената за 1-2 часа не е висока и можете и там да я оставите. От паркинга до центъра е около 2-3 минути пеша. От там започвате да разглеждате градчето и да се любувате на цветните къщички.

За хапване ние направихме едно леко сутрешно-обедно кафе и се подкрепихме със сладко изкушение. Аз си взех милфьой (milfeulle), а пък мъжа ми кроасан. Не бяха най-пресните сладкиши, но за кафенце върши работа, а и да сте стоплите в студения зимен ден.

За разглеждане на градчето са ви нужни от 30 мин до 1 час. Ако е пролетно-лятно време може дори и за повече, но при ниски температури и мъгла са достатъчни. Хубавото на това време е, че нямаше никакви хора.

HUNAWIHR

Много мъничко градче в Елзас, в което няма обосебен център с площад или нещо подобно. Има едно или две заведения и няколко винарни за дегустации. Подходящо е през пролетта или лятото, ако желаете да направите дегустации на вино, както и да се разходите в самите лозя. От всякъде е оградено с тях, а на хълма има една красива черква. Тук спряхме до едно училище безплатно.

RIQUEWIHR

Едно от по-известните градчета в региона Елзас. Наистина е очарователно и си заслужава посещението. Има главна улица с кула в единия й край. От двете страни са залепени малки ресторантчета или кафенета, както и няколко магазинчета за сувенири. Всичко беше украсено в коледен стил. Имайте предвид, че ако отидете като нас точно преди коледните базари, които стартират около 22 ноември много малко места ще бъдат отворени. За вечеря успяхме да намерим само едно заведение отворено, а иначе градчето има поне десетина. Не го препоръчвам и при други обстоятелства бих пробвала някое от другите, които ни бяха препоръчани от хотела или трипадвайзър. За закуска пихме по кафе и хапнахме кроасан в кафене Patisserie Tea room Vilmain, но отново не останахме супер впечатлени, но при наличието на едно единствено кафене, което работеше нямахме избор.

За спане избрахме хотел Le Riquewihr, от който останахме доволни. Намира се на 5 мин пеша от центъра и има и включена закуска на бюфет ако си заплатите.

KAYSERSBERG-VIGNOBLE

Красиво градче, което също си заслужава да се посети. През центъра минава малка рекичка. Тук решихме да се подкрепим с нещо сладко от сладкарничка Au Peche Mignon. Тук не успяхме да намерим безплатния паркинг и спряхме в платения, за който платихме за 30 мин 1 евро.

TURCKHEIM

Мъничко, но много симпатично градче. Подготвяха се и там за коледните базари, като къщичките бяха цветни и различни. Има красив площад и може да се разходите и насладите на красивите къщички, които го заобикалят. Тук спряхме на безплетен паркинг.

EGUISHEIM

Пленително и очарователно градче в кръгла форма. Центъра е много красив, както и всички улички които го заобикалят. Тук също намерихме безплатен паркинг, от който може да се възползвате. Той се намира на около 5 мин пеша от центъра.

COLMAR

По-голям и оживен град в Елзас. Тук вече са необходими няколко часа, за да се обиколи, а дори в летните дни е препоръчително и може да останете за цял ден. Много приятно за разходка с много кафенета, ресторанти, магазини, банки и т.н. По време на коледните базари, които отварят на 22 ноември всичко оживява, хората се приготвят, украсяват, кипи усилена работа. Тук доста повече се стараят с коледната украса.

Ние спахме в хотел Ibis Budget, който е на 5 мин пеша от центъра и останахме доволни. Стаите са много малки и паркингът е 8 евро на ден към хотела, но поне беше много топло и имаше вода. Също така ни допадна, че е на пешеходно разстояние от центъра. Места за хапване ще препоръчам на края на поста, но тук определено има голям избор.

STRASBOURG

Голям град, но определено много красив и заслужаващ да се види. По време на коледните празници е най-оживено и има много какво да се види. Имайте предвид, че тук може би ще се побутате доста по коледните базари и улици, но пък не пречи да излезнете някоя сутрин рано и да видите града в по-тиха светлина, както направихме ние.

Тъй като цените са доста високи в самия център ние намерихме airbnb в покрайнините Hoenheim, но до центъра стигахме за 10 мин с трамвай. Много удобни и на често. За тези, които сте в компания от 2-3 човека ви препоръчвам да си вземете билет, който важи за 24 часа и е валиден за всиките вас. Можете да се возите на трамвай и рейс и струва 6.9 евро.

ЗАВЕДЕНИЯ В ЕЛЗАС

Au Peche Mignon (Kaysersberg) – много приятна сладкарничка и има места да седнете и да изпиете едно кафе.

Bistrot Gourmand (Colmar) – тук може да се насладите на сутрешна закуска, има няколко менюта, както и на брънч през деня.

Le Comptoir de Georges (Colmar) – може да хапнете вкусен обяд или вечеря с изглед към канала.

Poulaillon Colmar 2 (Colmar) – сладкарница с вкусни сандвичи, кроасани и други сладки изкушения.

L’atelier de Yann (Colmar) – кафе-сладкарница със сладки изкушения.

Salon de Thé Grand’Rue (Strasbourg) – задължително място ако обичате торти – уникално вкусни и много големи парчета. Може да трябва да изчакате на опашка, но определено си заслужава.

L’atelier 116 (Strasbourg) – много вкусна пекарна с всякакви прясно изпечени хлебчета, франзели, сандвичи, кроасани и топли напитки.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   60
1   39
2   42
2   58
2   62