ЧАНГ МАЙ СЕВЕРЕН ТАЙЛАНД

Тайланд не е нито само острови, нито пък само Банкок. Държавата предлага и много други красиви места за посещение. Силно впечатление ми направи града Чанг Май и може би най-хубавото място, което посетихме. Няма плаж, но има много богата култура, храмове, хубави масажи и невероятно вкусна храна.

Бях разделила посещението в Тайланд на две части – едната беше за острови и релкасация, а другата за култура и природа.

СЕВЕРЕН ТАЙЛАНД – ОТ ЧАНГ МАЙ ДО ЧАНГ РАЙ

Предварително бях проучила и набелязала основните забележителности за тази част на страната. Много храмове, чаени плантации, паркове, ферма за ягоди, парк, който защитава слонове и много други.

ЧАНГ МАЙ

Това е най-големият и значим град в Северен Тайланд. Той е бивша столица на кралство Лан На. Разположен е сред най-високите планини в страната. Града е популярен сред туристите, но има и много студенти идващи от цял свят. Усеща се младежкия дух. В града има над 300 будистки храма. Също така тук има много кафенета, заведения и красиви молове.

Храмове

Както казах има над 300 храма в целия град, но някои от тях си заслужават със сигурност посещението.

Wat Sri Suphan

Това е сребърния храм. Цялата сграда е покрито от сребро. Там може да откриете художници, които работят и да си поръчате или закупите нещо направено от тях. В храма може да си говорите с монасите така наречените “Monks” като не е нужно да заплащате, но е препоръчително да оставите дарение. Вътре в храма не се допускат жени.

Wat Chedi Luang

Храмът, когато е бил построен е бил с височина 80 метра, но след заметресение се е разрушило наполовина, но все още е така пленителен. Някога е бил дом на Изумрудения Буда, най-свещената религиозна реликва в Тайланд. Тук отново може да намерите някой Монк и да си поговорите с него.

Wat Phantao

Дървен храм с красива градина отвън. Когато пристигнахме имаше церемония и монасите се молеха и пееха, след което докато се разхождахме в градината, видяхме красив залез.

Wat Suan Dok

Съдържа няколко структури с историческо значение. Сред тях са

  • главната пагода, в която са залегнали мощите на Буда
  • градина от побелени мавзолеи, в които се помещава пепелта на покойните владетели на Чианг Май
  • голям wiharn на открито (актова зала).

Построен от крал на Чанг Май като първоначално този храм е бил предназначен да служи за отстъпление на почитан монах от Сукотай.

Doi Suthep

Една Тайландкса поговорка гласи : Ако не сте вкусили “Khao Soi”, която между другото ми е любимата Тайландска супа и не сте били в Doi Suthep значи не сте били в Чанг Май. Е за радост ние не сме от тези и можем да кажем, не само че го посетихме, а и ще се върнем някой ден. Тази царска планина гледа към града от северозапад, предоставяйки командни гледки от върха си. А срещата с тези прекрасни деца беше незабравима. Много се смяхме, защото момиченцето с червената рокличка от горната снимка е създадена за актриса. За да се снимате с тях обаче трябва да им оставите някой бат.

Най-високата част на планината е Doi Pui 1685 м, която е осмата по големина планина в Тайланд. Може да отскочите и да видите няколко водопада Mae Sa Falls, Huay Kaew Falls и Monthathan Falls, които лесно се достъпват от главния път. Също така в гората може да срещнете различни животни и птици, както и Crocodile Salamander, която се среща само на 4 места в Тайланд.

За съжаление тъй като бяхме в най-горещия сезон цялото небе беше като в пушек и не успяхме да видим красивата гледка отвисоко, но затова ще се върнем.

Nong Buak Hard Public Park

Парка се намира в града Чанг Май и е приятно бягство от летните и горещи дни. Много зелено с алеи и пейки.

Doi Inthanon 

Най-големия национален парк с най-висока точка в Тайланд 2565 м над морското равнище. Тук може да направите преход по изгрев или залез. Има няколко пътеки, които могат да се направят, както и две прекрасни пагоди. Също така има няколко водопада, които си заслужават и отново много животни и птици. За тук е хубаво да сте подготвени и да се облечете с есенни дрехи, тъй като става хладно, особено ако правите трекинг по изгрев слънце. Няма обществен транспорт и е необходимо или да вземете кола под наем или организирана екскурзия. Ние бяхме със скутер и ни посъветваха да не тръгваме, тъй като е много пътя, а и на места каменист и по-опасен, а пък тайландците не се съобразяват и карат доста лудо.

Mon Chaem

Мон Чам е селце на върха на малка планина на не повече от 45 минути северозападно от Стария град. Тук се отглеждат ягоди, марули, билки и други продукти, които цъфтят в по-хладното време. Благодарение на кралския проект Nong Hoi, местните племена използват устойчиви методи за отглеждане, за да култивират плодовете и зеленчуците при тези по-хладни климатични условия. Ние отидохме до ферма за ягоди, но попаднахме на период, в който тепърва ги засаждаха и нямаше пресни ягодки. Гледката отвисоко е впечатляваща стига да не отидете в най-горещия период, когато всичко е като в дим.

А помните ли лагерниците от едно време от нашето детство, е такива имаше като атракция в селото.

Лагерници
Лагерници

Queen Sirikit Botanic Garden

Ботаническа градина намираща се на 30 мин от Чанг Май с доста различни области на посещение. Можете да се разходите в цветни градини, бананови пътеки, няколко различни оранжерии.Ако сте с кола или скутер може да влезнете вътре и да обикаляте градината, но ако сте без транспорт не се притеснявайте има влакче, което срещу допълнително заплащане ви води от точка А до точка Б. Заради периода на посещение почти всичко беше изсъхнало, не цъфтеше и малко бяхме като в пустиня. Може би по друго време на годината ще е приказно, а и да спомена че оранжерията с кактуси, която исках най-много да видя беше затворена за реставрация. Ами явно нямаме късмет, но още една причина да се върнем.

Масажи в Чанг Май

Масаж
Масаж

Масажите в Тайланд са задължителни. Разбира се след един такъв хем се чувстваш пребит хем някак облекчен. Странно чувство. Ходих всеки ден на различен масаж, като цените варираха от 7 лв до към 20 лв за 1 час. Не е ли прекрасно. Изпробвах класически, с ароматни масла, на крака, на гръб и най-интересния и различен “Ток Сен” масаж. При него различното, е че те удрят с едно малко чукче, но не боли, а всъщност е доста приятно. Винаги преди масажа те измиват в топла вода и ароматно масло.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   60
1   39
2   42
2   58
2   62