КАКВО ДА ВИДИМ В ПОРТО ЗА ДВА ДНИ

Порто е очарователен град, намиращ се в северната част на Португалия. През него минава река Доро и се влива в Атлантическия океан.

КОГА ДА ГО ПОСЕТИМ

Красивите гледки, хубавото вино и прекрасната морска храна го правят привлекателен за хиляди туристи, които го посещават всяка година. Най-натовареното време е от май до септември, като най-предпочитаните два месеца са Юли и Август. Тогава хората си взимат отпуски и съчетават Порто с море и ваканциите на децата си.

Ние го посетихме Януари месец, когато е техния зимен (слаб) сезон. Той се води от Октомври до Април. Температурите по това време на годината са около 15-16 максимални и около 6-7-8 минимални.

Разбира се ако имате възможност го посетете или в ранна пролет или късна есен, за да избегнете тълпите с туристи. Ако пък решите да съчетаете разглеждането му с море на океана то определено септември ще е най-добрия вариант. Водата ще е по-топла, и туристите би следвало да са по-малко.

КАК ДА СТИГНЕМ ДО ПОРТО

Най-добрият вариант е със самолет от различни точки на света. Ние летяхме от Милано Бергамо до Порто с компания ryanair за 23 евро с включена раница. По новите правила от миналата година на компанията стандартната цена включва само ръчен малък багаж тип раница с размери 40x20x25cm. Ако искате да вземете малък куфар до 10 кг с размери 55x40x20cm, трябва да заплатите допълнителна такса. Тази такса варира спрямо дестинацията и кой месец ще летите, но стандарно е около 10-20 евро. В нашия случай сега за Порто през месец Януари заплатихме още 10 евро за куфар в посока.

КАК ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ В ГРАДА

Възможностите са много – от ходене пеша до градски транспорт или взимане на такси. За повече подробности за различните варианти прочетете ТУК.

КАКВО ДА ВИДИМ В ПОРТО ЗА ДВА ДНИ

ЧЕРКВИ SANTO ILDEFONSO, CLERIGOS, CARMO И ALMAS DE SANTA CATARINA

Черквите в Порто са едни от най-популярните атракции и има защо. Всички те са направени в бароков стил и са зашеметяващи. Преобладава външна обвивка от сини керамични плочки. Може да влезнете безплатно в Santo Ildefonso и да разгледате черквата отвътре.

За черкви Clerigos може да видите вариантите за билет ТУК, а за Carmo ТУК.

МОСТА ЛУИС

Задължителна спирка при пътуването ви до Порто. Невероятна гледка се открива към града и уличките около реката. Виждат се останалите два моста, както и многото лодки и корабчета.

МАНАСТИР SERRA DO PILAR

Манастир Serra do Pilar

Манастирът може да се разгледа отвътре като входа е 1 евро, а ако искате да се качите и на кулата е 3 евро. Работното време е от 10:00 сутринта до 17:30 вечерта през зимата и 18:30 през лятото. За повече информация може да видите ТУК.

Гледката от площадката пред самия манастир е зашеметяваща. Вижда се моста Луис, площада Рибейра, както и реката. Гледката на залез слънце не е за изпускане.

CAIS DE GAIA

Това е другата страна на реката, където има много винарни. Там може да направите дегустация на вино, както и да се разходите и да хапнете в някое от многото заведения, които са с прекрасна гледка към реката. Също така има един малък базар Mercado Municipal de Gaia, който може да разгледате. Той е затворен и в него има няколко заведения с типични португалски ястия. Също така покрай реката има много сергийки, които предлагат всякакви джунджурии, сувенири, чанти и други.

Не пропускайте да влезнете в Casa Portugese Pastel Bacalhao, където може да опитате традиционния пълнен картоф със сирене и риба треска (bacalhao или codfish). Може да го комбинирате и с дегустация на Порто вино за 15 евро. Има масички на втория етаж, където да седнете и да се насладите на пианиста, който свири прекрасно. Самата сграда отвътре е направена като библиотека и е доста красива.

RIBEIRA SQUARE

Прекрасно площадче с много цветни къщички. Отново, както и от другата страна на реката, е пълно с ресторанти и кафенета с гледка към нея. Може да седнете да изпиете някое вино или аперитив, както и да обядвате. Има доста улични артисти в тази част на града. Музиканти, акробати и т.н, които са интересни да ги погледате.

BORDALO II HALF RABBIT

Bordalo II Half Rabbit

Заек направен от рециклирани материали и боклук, събрани от града. Произведението е дело на артиста Bordallo I. Идеята му е да даде гласност към медиите за екологична устойчивост. Заекът се намира в Cais de Gaia.

JARDIM DOS SENTIMENTOS

Страхотен парк с градини, пейки, фонтани и откриваща се невероятна гледка към реката и в далечината океана. Перфектно е за горещите дни, където може да избягате и да се скриете от жаркото слънце. Децата могат да играят на воля, да карат колела или кънки. Няма вход.

MIRADOURO DA VITORIA

Едно площадче, от където се открива прекрасна гледка към моста Луис и реката.

PORTO CATHEDRAL

Катедралата е голяма и внушителна сграда. Входът за нея е безплатен, а ако искате да посетите манастира към нея ще ви струва 3 евро.

IRON PICKUP

Iron Pickup

Това са едни доста дълги стълби, които ти вадят душицата. От тях може да слезнете до реката и от там се открива гледка от друг ъгъл към моста Луис.

CLERIGOS TOWER

Кула Clerigos

Кулата към черква Clerigos. Входът за нея е 6 евро. Въоръжете се с търпение, тъй като има опашки. Ние пропуснахме да видим гледката от нея, защото не ни се редеше. Ето ТУК има информация и за работното време.

SAO BENTO STATION

Централната гара на Порто. Красива както отвън, така и отвътре.

AVENIDA DOS ALIADOS

Централния площад на Порто с фонтан, надпис Порто и кметсвото. Вечер може да срещнете улични изпълнители и музиканти.

LIVRARIA LELLO

Livraria Lello

Книжарницата от Хари Потър. И тук се чака и има големи опашки, така че мой съвет – отидете възможно най-рано. Входът, за да видиш стълбите и самата книжарница е 5 евро. Ако като нас не ви се чака на опашки или дава 5 евро, просто за да видите едни стълби и да щракнете 2 снимки, отидете и я вижте привечер или вечер. Тогава тя е затворена, но надниквайки през прозорчетата много ясно се виждат стълбите.

JARDIM DO INFANTE DOM HENRIQUE И MONUMENT CHURCH OF ST FRANCIS

Много приятна градинка с пейки, на които може да си починете. Има статуя на принц Henrique. Също така може да видите и черквата на St Francis, която е точно до площада.

ГЛАВНАТА УЛИЦА RUA DE SANTA CATARINA

Задължително се разходете по главната улица, където може да намерите много магазини и заведения. На нея се намира едно от най-хубавите кафенета в света- Majestic cafe. Пригответе се за големи опашки, които чакат отвън. Също така хапнете Pastel de Nata от Fabrica da Nata, както и много вкусен и красив на външен вид сладолед от Amorino.

ТЪРСЕТЕ ЦВЕТНИ ГРАФИТИ И КЕРАМИЧИ ПЛОЧКИ ИЗ ЦЕЛИЯ ГРАД

От където и да минете и на където и да отидете, все ще засечете по пътя си цветни къщички с различни керамични плочки. Също така уличното изкуство е на почит и графити дебнат навсякъде.

LARGO DA PENA VENTOSA

Малък цветен площад известен от инстаграм с приятно кафенце. Ако се разходите наоколо в малките улички, ще откриете много цветни къщички.

Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel

2   60
1   39
2   42
2   58
2   62