ТОП 10 ПЛАЖА НА ОСТРОВ ПАРОС

Парос е неразкритото бижу сред островите Циклади. Красив, зашеметяващ с невероятни плажове, вкусна храна и мили хора.

Kolimpithres Beach

Намира се в северната част на острова. От Парос до плажа може да стигнете за около 15 мин, а от Науса за около 10 мин. Плажът е доста популярен и ако посещавате острова в разгара на лятото, ви съветвам да го посетите по-рано сутрин. На плажа има шезлонги, които се заплащат, но има и свободна зона. Плажът е предимнно скалист и малка част с пясък.

Santa Maria Beach

Голяма плажна ивица с фин пясък и кристална вода. Лесно достъпен е и има голям паркинг. Плажът е подходящ за семейства с малки деца. Има платена и свободна зона. Намира се в североизточната част на острова и до него може да стигнете за около 25 мин от Парос и за 11 мин от Науса. Има и къмпинг към плажа.

Stefano Beach

По път за Санта Мария открихме това бижу. На плажа няма заведения, няма и вход обозначен, минава се през един незастроен имот и се излиза на плажа, където най-много да има още 2-3 човека. Шезлонги няма, има само 1-2 дървета, под които може да се скриете от изгарящото слънце.

Punda Beach

До този плаж отидохме за кратко, но така и не останахме на него. Сравнително малък е и има голям бийч бар, в който се правят партита и е популярен сред младите хора. Ако търсите тишина и спокойствие то това не е вашия плаж, но пък ако търсите купон то това е мястото. Намира се в източната част на острова и може да стигнете до него от Парос за около 30 мин , а от Науса за 20 мин.

Golden Beach

Огромна плажна ивица с фин пясък и кристално чиста вода. Тук има свободна и платена зона. Намира се на югоизток и може да се стигне до него за 30 мин от Парос и за 25 мин от Науса.

Паркирахме скутера на паркинга и през едно от барчетата искахме да отидем на плажа. В началото на бара имаше такса вход, която трябва да платиш, за да отидеш на плажа. Не съм сигурна дали имат право да взимат пари на хората, които не ползват техните чадъри само защото минават през обекта, но така или иначе го правеха. Забелязахме, че някои от туристите, не бяха доволни и дори спориха с тях и влизаха без да им вземат. Ние решихме да останем на крайните шезлонги за 10 евро, за да не плащаме таксата, а и искахме да си полежим и да се скрием от слънцето тъй като вече беше около обяд.

Съвет : Ако отидете там по-добре потърсете от къде може да влезнете без да ви искат цена за това, че ще сте на плажа.

Glyfa Beach

Приятен плаж, но каменист. Няма пясък, а всичко е в ситни камъчета – както на самия плаж, така и във водата. По пътя и на самия него може да усетите миризма на кози. Това е така, защото около него има поля, на които козите пасат и се разхождат. Когато пристигнахме следобяда имаше много малко хора и има дървета, които пазат сянка и може да се скриете от слънцето. Има заведение на плажа. Намира се в южната част на острова и може да се стигне до него за 25 мин от Парос и за 30 мин от Науса.

Agia Irini Beach

Плаж, който препоръчвам да посетите следобяд и да гледате изгрева от него. Има заведение към него, както и шезлонги с чадъри. Те са безплатни ако се консумират напитки или храна. Тъй като пристигнахме в късния следобяд не сме поръчвали нищо и не сме плащали за ползването им. Има красиви палми и между тях направени барчета с масички и високи столове. Може да си вземете коктейл и да се насладите на залеза. Той е в западната част на острова на 12 мин от Парос и на 26 мин от Науса.

Parosparos Beach

Плаж в западната част на острова, препоръчвам да се посети следобяд, тъй като слънцето е на запад. Има заведение на плажа, което предлага храна и напитки. Пътят до него е черен и за да стигнете до плажа се изкачвате по пътя до най-високата точка на скалата. Паркирате и пеша може да слезнете за 2 мин до плажа. Паркингът е безплатен. От Парос е на 7 мин с кола, а от  Науса за 22 мин.

Livadia Beach

Намира се в града Парос в единият му край. Препоръчвам го ако искате да седнете в заведение, в което шезлонгите и чадърите са безплатни при консумация на поне 2-3 евро на човек за целия ден. Останахме много очарованите от Tango Mar заведението, в което първоначално нямаше места, но в последствие се освободиха. Цените в заведението са нормални. Ние пийнахме по коктейл и хапнахме вкусна плодова салата. Също така е много близко и ако сте отседнали в Парос за 10-15 мин пеша сте до плажа. От Науса е на 18 мин с кола.

Плаж Ливадиа

Marcello Bach

Голям плаж, с няколко заведения, които предлагат храна и напитки. Има свободна зона, но имайте предвид, че няма дървета и трябва да носите свои чадъри, за да се скриете от слънцето. Намира се близко до град Парос на около 10 мин с кола, а от Науса е на 22 мин. Има красива гледка към града Парос.

Съвети

  • Ако искате да обикаляте със скутер и да разглеждате повече от 1 плаж за деня не е изгодно да плащате на всеки плаж чадър + шезлонг. Цените на почти всякъде за тях са около 15-20 евро за деня.
  • На много малко от плажовете има дървета, където може да се скриете от слънцето.
  • Ако сте със собствен транспорт (кола или скутер) добре е да носите свой чадър. Ако се придвижвате със скутер, то трябва да е по малък за да ви е удобно да го държите докато карате.
  • За предпочитане посетете източните плажове сутрин, а западните следобяд.
  • Носете със себе си напитки и храна ако не ви се дават пари в заведенията.
  • На самите плажове заведенията за храна са по-скъпи от тези по малките градчета и селца.
  • За традиционни ястия може да разгледате статията ето ТУК.
Follow:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

geybrialtravel