УИКЕНД В ПЛАНИНАТА

Един от уикендите през Октомври решихме да го прекараме в планината на чист въздух.Чудехме се, къде по-близо до София да отидем, и тъй като отдавна бях чувала за екопътека „Бели искър“ се спряхме на нея.

екопътека бели искър
Екопътека Бели Искър

За да не се връщаме същия ден в София, си запазихме една къща в комплекс „Ягода и Малина“ със собствена сауна.

Ягода и Малина къща
Вилно Селище Ягода и Малина

Тръгнахме по обяд от София и стигнахме в комплекса около 2 часа за настаняването. Любезно ни направиха check in, след което ни показаха, къде е ресторанта, обясниха ни, как да използваме сауната и ни връчиха ключовете, за да можем да си отидем в къщата и да се насладим на почивката ни.

Къщите в комплекса на външен вид са еднакви и много красиви. Навсякъде има зеленина и борове. В комплекса има тенис на маса и на корт, футболно и баскетболно игрище, басейн, който може да се ползва лятото, както и няколко животни, на които децата могат да се радват.

Ягода и Малина басейн
Ягода и Малина Басейн

След влизането в къщата, се усеща уюта и топлотата, която се носи в стаите. Предварително бяха ги загряли. Разположението е следното: хол с трапезна маса и две легла, две боксчета – едното кухня, другото отново е с едно двуетажно легло. Баня и тоалетна в едно и сауна.

Направихме си кафе, излезнахме на верандата на въздух, след което решихме да изпробваме и сауната. Играхме судоку и вечеряхме, докато гледаме филм по телевизията. Какво му трябва повече на човек за една спокойна и романтична вечеря?

На следващата сутрин

Станахме, закусихме и се отправихме към екопътека „Бели Искър“. Разстоянието от София до там е 73 км, а от Боровец, където бяхме отседнали е 16 км. Пътят води до един малък паркинг, на който оставяте колата си. Входът на екопътеката е на самото асфалтово шосе. Големи табели ни приветстваха. Леви, десни и преминахме през първото мостче, което се казва „Синия Вир“. Цялата екопътека е “нашарена” с дървени съоръжения, които те прехвърлят ту от едната, ту от другата страна на река Бели Искър.

Дължината на цялата екопътека е около 7 км, кръгова е, като връщането е по асфалтов път. Има много места за отдих и въпреки, че не е позволено паленето на огън на много места имаше огнища. Има общо осем моста: Синия вир, Изгрев, Двата Камъка, Тис, Дългия, Бор, Арамлия и Суларо.

Пътеката е много приятна за всякаква възраст тъй като е полегата. Може да се насладите на пикник сред природата пролет, лято или есен. През есента не е много пълноводна, но е прекрасно място за едно бягатво през уикенда.

За приятен обяд може да се отбиете за шкембе или боб чорба, както и да хапнете вкусни Самоковски картофи и хубава салата в едно от двете заведения, които препоръчвам с две ръце „Каймаканова Къща“ в Самоков или „Последния Грошъ“ в село Мала Църква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

geybrialtravel

8   64
14   63
13   109
12   72
11   66